Česta pitanja o online marketingu

Česta pitanja o online marketingu

Najčešća pitanja naših klijenata

1. Što je promocija na društvenim platformama?

Društvene mreže su internetske platforme u kojima se povezuju grupe pojedinaca sa zajedničkim ciljem. Postoji više različitih tipova društvenih mreža, od blogova, zajednica društvenih sadržaja do platformi za društvene igre. Ako se bavite proizvodnom ili uslužnom djelatnošću, onda Vas će interesirati samo one na kojima možete prezentirati svoj brend, proizvod i/ili uslugu.

Sharing is caring!

2. Kako funkcionira istraživanje ključnih riječi?

Riječi i fraze u koje stane cijeli naš web sadržaj ključne su za pozicioniranje web stranice ili bloga na najvećoj svjetskoj mreži, zato njihovo korištenje ne smijemo prepustiti slučaju. Najjednostavnije rečeno, ključnim frazama i riječima definiramo sadržaj našeg web odredišta i time ga činimo dostupnijim za pronalazak u hrpi istog ili sličnog sadržaja. Te iste ključne riječi web pretraživači koriste kako bi korisnike mogli uputiti na pravu adresu, zato je iznimno važno da one reflektiraju temu našeg bloga ili stranice.

Sharing is caring!

3. Da li je potrebno oglasiti svoju tvrtku/proizvod na društvenim mrežama?

U poslovnom svijetu, bez obzira o kojoj vrsti organizacije se radi, neophodna je promocija proizvoda i/ili usluge koja se nudi. Budžet koji se odredi za promociju novog projekta za male poslovne pothvate je uglavnom veoma ograničen. Zato se teži pronalasku novih i inovativnijih načina promocije bez ulaganja mnoštva novčanih sredstava. Društvene mreže su idealne za ovakve projekte i poslovanje koje je ograničeno malim budžetom.

Sharing is caring!

4. Što je SEO i da li podrazumijeva optimizaciju web-stranice?

Cilj svake stranice je da ima što više posjetitelja, bilo da je ti posjetioci pronalaze po imenu ili po ključnim riječima korištenim u okviru tekstova koji se pojavljuju na stranici. U tome glavnu ulogu igra optimizacija web-stranice ili SEO (Search Engine Optimization). SEO ili optimizacija web-stranice podrazumijeva poboljšanje pozicije web-stranice u rezultatima raznih Internet pretraživača, kao što su Google Chrome, Explorer, Bing itd. Najpopularniji pretraživač je svakako Google koji rangira web-stranice na osnovu različitih algoritama koji su uglavnom nepoznati široj javnosti.

Sharing is caring!

5. Koje su prednosti content marketinga?

Marketing sadržaj (engl. content marketing) je oblik marketinga koji podrazumijeva stvaranje i dijeljenje online materijala. Dakle, kreiranje sadržaja koji ima za cilj da ostavi utisak i proizvede vrijednost kako bi potaknuo interes za proizvod i/ili uslugu kod pripadnika ciljne grupe. Marketing sadržaj ima za cilj povećanje prodaje. Ali i da istovremeno da smisao kupovini određenog proizvoda, jer obična tradicionalna reklama za prodaju proizvoda više nije dovoljna. Ovakav oblik marketinga koriste kako velike organizacije, tako i mali poduzetnici jer ima vrijednost i daje rezultate.

Sharing is caring!

6. Ima li Pinterest kakvu ulogu za moju stranicu?

Pinterest je malo drugačija društvena mreža, jer funkcionira kao virtualna oglasna ploča. Poanta je u skupljanju multimedija, uglavnom slika, na profilu i dijeljenju istih sa publikom. Omiljeni sadržaj sa Interneta “kačite” (pin-ujete) za ploču (board) i tako ih dijelite sa drugim korisnicima. Korisnici ove mreže nazivaju se Pinneri.

Sharing is caring!

7. Što su Google display oglasi i ima lli benefita u njima?

Display oglasi (prikazni oglasi), kao dio online oglašavanja, odnosno digitalnog oglašavanja, omogućavaju prijenos marketinške poruke potencijalnim kupcima vizualno. Glavna svrha display oglašavanja jeste eksponiranje brenda i podizanje svijesti o brendu. U ovoj vrsti oglašavanja, kupci se ciljaju na osnovu interesa koje pokazuju pri posjeti određenih stranica, to jest web-lokacija, kao i na osnovu demografskih i geografskih podataka.

Sharing is caring!

8. Mogu li koristiti Mobilni marketing i značaj u digitalnom poslovanju?

Razvoj strategije za mobilni marketing je neophodan jednako kao i za bilo koji drugi vid oglašavanja. Strategija kampanje za mobilni marketing, kao i svaka druga marketinška strategija, treba biti usmjerena ka ciljnoj grupi potrošača. Ciljevi kampanje trebaju biti jasno postavljeni, te jednostavni i zanimljivi korisniku. 

Sharing is caring!

BESPLATNA SEO Analiza Vaše stranice

Budite na vrhu i ostvarite više prometa na Vašu web stranicu!
Trebate našu pomoć?

Uz precizno ciljanje korisnika zainteresiranih za vašu web-lokaciju pomoću online oglašavanja možete se izravno povezati s budućim klijentima.

Naši klijenti

Neki od naših klijenata kojima smo pomogli do sada.
Pregled

Novosti

Prolčitajte više o zanimljivim temama iz marketinga.
Pročitajte više

Više o nama

Saznajte kako smo počeli, upoznajte tim i javite nam se.
Tkoj je MG Digital

Sharing is caring!

Nazovite nas